ToP therapeut Siska Sneekes

prematuur geboren

Gepubliceerd:

Laatst gewijzigd: 17-10-2018 | 12:02:45

ToP-programma voor vroeg geborenen

Onze kinderfysiotherapeut Siska Sneekes, heeft met succes de ToP-opleiding afgerond. Dit betekent dat zij met ingang van 1 mei 2015 specialist is op het gebied van ontwikkelingsgerichte zorg voor prematuur geboren kinderen.

 

`Wanneer een kindje te vroeg geboren wordt, kom je als ouder ineens in een totaal andere wereld terecht dan de roze wolk waar je misschien op gehoopt had toen je nog zwanger was,` zegt Siska. `De ziekenhuisperiode vraagt enorm veel van zowel ouders als kind. En ook eenmaal thuis gaan de dingen vaak niet als vanzelf. Daarnaast is het risico op problemen bij extreem vroeg geboren kindjes groot. Het ToP-programma biedt hulp met ontwikkelingsgerichte zorg voor het prematuur geboren kindje en de ouders.`

 

Behandeling aan huis
Siska legt verder uit: `ToP staat voor Transmurale Ontwikkelingsondersteuning voor Prematuur geboren kinderen en hun ouders. In praktijk betekent het ik samen met de ouders kijkt naar het gedrag van het kindje in de thuissituatie met als doel de kleine op een actieve en ontspannen manier deel te laten nemen aan de dingen die op dat moment belangrijk voor hem of haar zijn.`


Samen staat voorop

`Baby’s, op tijd of vroeg geboren, kunnen namelijk vanaf het allereerste begin door hun gedrag al laten weten waar ze zich prettig bij voelen en hoe ze het liefst gesteund en getroost willen worden. Samen plezier beleven met je kindje bij alle kleine en grote stappen die het maakt in zijn of haar ontwikkeling staat voorop. In het eerste levensjaar leggen we zo de basis om problemen in de toekomst te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken.,` aldus de kinderfysiotherapeut van Fysiotherapie Hoep Zuid.

 

Praktische informatie
Het ToP programma bestaat uit 12 huisbezoeken in het eerste jaar na ontslag uit het ziekenhuis en is bedoeld voor kinderen geboren jonger dan 32 weken zwangerschap of met een geboortegewicht minder dan 1500 gram. Het ToP-programma is per 1 januari 2014 opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. De behandeling wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars.

 

 

 

 

Bron: Fysiotherapie Hoep Zuid